Kjære Emina, snart 15 måneder

Vi er i byen og handler julegaver, slik vi har vært hver dag den siste uken. Du er sliten og lei, mettet på inntrykk og julestressede mennesker som haster forbi deg. Jeg har ikke med vogn til deg, fordi du aldri vil sitte i den uansett, og den er bare i veien når vi går i butikker. Du vil gjerne gå selv, vertfall et par minutter, før du stiller deg foran meg, sutrer og drar meg i buksen. Jeg bøyer meg ned og løfter deg opp, men mister posene jeg bærer på, og vesken sklir av skulderen min. Når vi endelig har kommet oss videre må jeg hele tiden veksle mellom å bære deg på høyre og venstre arm, jeg er så sliten i skuldrene etter all bæringen den siste uken, det brenner i nakken min. Jeg mumler til deg at du er nesten 10 kg nå, ikke 6 kg som du var i fjor på denne tiden, og at du sammen med posene og vesken sikkert utgjør 14 kg minst. Plutselig strekker du deg mot meg, kysser meg med åpen munn på haken, før du klemmer deg inntil meg så inderlig at du rister og lager en lys, kjærlig lyd.

Litt senere haster vi over Torgalmenningen, det vil si, jeg prøver å haste oss, men du vil gå selv og har så god tid. Vi har nettopp gått ut av en butikk uten å handle det vi egentlig skulle ha, fordi du slo deg helt vrang etter at jeg stoppet deg i å dra ned alle klærne som lå fint brettet på et bord, du bare skrek og skrek, og alle kundene stirret på oss, de ansatte i butikken også, og jeg kjente pulsen dunket og jeg fikk ikke nok luft, og måtte bare ut med det samme. -Kom, sa jeg, vi finner på en annen gave til han i stedet. Du skrek fortsatt, men litt lavere, og utenfor var du helt blid igjen. Vi er på Torgalmenningen, og du vil bare gå etter duene, du peker på de og smiler, og hviner av glede når de plutselig flyr. Jeg forsøker å lokke deg videre, men du har oppdaget gatemusikanten som har kledd seg ut som nisse nå, han spiller falske julesanger på trekkspill og du løper mot han, stopper rett foran han og begynner å danse til trekkspillet. Helt ute av synk er dere begge, men du svikter i knærne dine, opp og ned, opp og ned, før du ser deg fornøyd, klapper litt for egen innsats og følger med meg videre.

Tilslutt skal vi rett innom Sundt, vi er på jakt etter den siste gaven, og jeg har deg på armen og føler jeg har kontroll igjen. Plutselig vil du ned, og selv om jeg forsøker å danse litt og tøyse for å få deg til å bli sittende på armen min et par minutter til, skyver du deg bort fra meg og sutrer høyt. Jeg slipper deg ned på føttene dine, men du kaster deg helt ned på gulvet, og blir liggende flat ut, mens folk går rett forbi oss. Dette er noe nytt du har begynt med, små hvilepauser på eget initiativ. Hjemme varer de maks 5 sekunder av gangen, men nå har du lagt i sikkert 2 minutter, og du vil ikke reise deg igjen. Jeg lokker og lurer, -kom da, vi er snart ferdig, du er kjempeflink sier jeg, men du blir liggende og kikke på meg. Ikke sint eller trist eller syk, du er bare lei. Vanligvis løfter jeg deg bare opp når du ikke vil reise deg igjen, men nå ser jeg på deg, og teller eeeeeeen, tooooooooo, tre! og jeg kiler deg under armene dine. Du ligger strak ut på gulvet på Sundt og skrattler, du ler og ler, mens verden fortsetter som før rundt deg har du tatt en pause, og du er lykkelig for at mamma også stoppet opp litt. Sånn holder vi på i noen minutter, før du reiser deg opp og går videre med meg.

Vel ute igjen bærer jeg deg videre, jeg har endelig truffet Kyrre og bærer bare deg nå, ingen poser, ingen veske, bare deg, og jeg holder armen min under jakken din, stryker deg over ryggen, kjenner det lille hjertet ditt slå mens du hviler hodet ditt på brystet mitt. Det slår meg igjen, slik det så ofte gjør, at du vil ikke for alltid danse etter falske trekkspill, legge deg ned i butikker, protestere på at du ikke får ødelegge klesutstillinger, klemme meg så hardt at du nesten mister pusten selv, leve i nuet slik bare små barn kan, og det gjør hjertet mitt så tungt og stort og sårt. Min fine, fine, lille jente.

bilde (26)

bilde (25)

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s