Leseglede

Jeg har alltid vært så glad i å lese, helt siden lenge før jeg behersket lesekunsten selv. Jeg har gode minner fra veldig tidlig barndom, da mamma leste eventyr for meg på kveldene. Vi gikk ofte på biblioteket sammen (på Laksevåg, før de fant ut at bokutleie ikke var nødvendig i bydelene), og da jeg begynte på skolen var jeg så utrolig lykkelig over at jeg nå hadde et helt skolebibliotek til disposisjon, uten at jeg trengte følge. I løpet av de seks årene jeg gikk på Damsgård skole, tror jeg at jeg rakk  å lese hele boksamlingen. Jeg leste og leste og leste. Mamma elsket å lese sammen med meg enda, og vi hadde hele tiden minst en Astrid Lindgren bok vi holdt på med. Jeg elsket Brødrene Løvehjerte og Lotta fra Bråkmakergata, og jeg gleder meg stort til Emina er gammel nok til at vi kan lese de gamle klassikerne.

Fra ungdomsskolen begynte jeg i tillegg å lese bøker som egentlig var beregnet på voksne. Jeg lå vettskremt med vidåpne øyne på kvelden etter å ha lest Anne Holts Salige er de som tørster og Demonenes død, samtidig som jeg var med i Pennyklubben og slukte bøkene jeg fikk derfra på en kveld. Så hadde jeg noen år i slutten av tenårene da jeg knapt tok i en bok om det ikke var pensum, før jeg i tyveårene atter fant bokkjærligheten igjen. Nå synes jeg at en god bok er en god venn, og må innimellom gi meg selv leseforbud (på bøker utenom studiene), fordi jeg ikke klarer å legge en god bok fra meg. Jeg leser til klokken er 04 om natten, enda jeg må opp klokken 07 med Emina.

For meg er det viktig å legge til rette for at Emina også skal oppleve leseglede og bøkenes fantastiske verden, og hun var ikke gamle jenten da jeg begynte å lese for henne. Nå har hun sjelden ro til å sitte stille med en bok alene, men om noen tar henne på fanget kan hun bli ganske fokusert så lenge boken fenger. Det som jeg oppdaget etter at hun bikket året, er at hun koser seg med mer lesestoff enn bare bøker. Da vi holdt på med julehandelen hadde jeg leketøyskatalogen fra BR-leker i vognen, og hver gang hun ble urolig/lei av å sitte stille så kjøpte jeg meg et par minutter ekstra da jeg ga henne den til å bla i. Hun kan sitte hjemme i stuen og bla i avisen, og det hender titt og ofte at mine skolebøker havner i lekekurven hennes.

Det var dette jeg tenkte på i dag, da jeg og Emina satt på legekontoret og ventet på vår tur. Det var stappfullt på venteværelse, Emina var urolig og ville bare løpe rundt på gulvet. Jeg så redningen i et stativ med brosjyrer som stod midt på venterommet. Vi hadde allerede alle øyne vendt mot oss da jeg tok med meg Emina bort dit. «Se her, Emina, kanskje vi kan finne noe kjekt å bla i her?» Emina saumfaret stativet, rev ivrig ut masse ark som jeg forsøkte å få på plass igjen uten at hun rev ut enda fler (helt uten hell, så klart). Tilslutt smilte hun bredt, tok ned en brosjyre fra hyllen over seg og satte seg rett ned på gulvet for å bla i den. Jeg ville gjerne ha henne med tilbake til stolen der alle tingene våre lå, og tok brosjyren fra henne. «Kom Emina, så skal vi lese i denne når vi kommer bort igjen på plassen vår. Hva er det for noe spennende du har funnet?» sa jeg, før jeg med stor innlevelse (og fortsatt alles øyne vendt mot oss) leste høyt og tydelig fra forsiden: «KJÆRLIGHET OG EREKSJONSPROBLEMER». Au.

Hun ble for øvrig sint da jeg ikke ville lese i den likevel, men tilgav meg raskt da jeg fant frem Psoriasis- og eksemforbundets Din hudsykdom – vårt fokus, og Reise… Til deg som skal ut og reise; beskytt deg og dine mot hepatitt.

Neste gang skal jeg huske pekebøker i vesken!

Ca 3 måneder

Ca 3 måneder gammel

Med Finansavisen, ca 9 måneder

Med Finansavisen, ca 9 måneder

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s