SpontanitetSukk

Alle som har barn vet at det snur livet fullstendig på hodet. Før vi fikk Emina hadde jeg en veldig fri tilværelse. Jeg var fulltidsstudent, med toppen 4 timers obligatoriske forelesninger i uken. I tillegg bodde vi på Nordnes, 10 minutters ganger fra Bergen sentrum, og det var veldig enkelt å gå ut og ta et glass vin midt i uken, eller gå en tur for å kjøpe kaffe og plutselig ende opp på kino. Kyrre (som også har fleksible dager) og jeg dro spontant til Syden, fordi vi kom over en billig restplass. Med lommebok, mobiltelefon og en leppestift i vesken kom jeg langt.

Jeg er fortsatt heltidsstudent, og Kyrre kan (til en viss grad) fortsatt disponere arbeidstiden sin selv og jeg bruker, om jeg går gjennom skogen, bare 20 minutter på å gå til byen. Mye er uendret, men likevel, akk så forandret. Alt må planlegges. Om jeg skal ut av huset med Emina må det passe med soving, spising og leggetider. I vesken har jeg ikke lengre bare tre ting. Jeg har minst tretti. Jeg har blant annet ekstraskift, fruktposer, bleier, våtservietter, vannflasker, leker, bøker, i tillegg til at leppestiften nå har selskap av minst to concealere og diverse andre effekter som får meg til å se noenlunde levende ut.

En rask tur på butikken er ikke en rask tur på butikken om Emina er med. Cirka alt som finnes på en REMA 1000 er verdt å se nærmere på, synes hun. Favorittavdelingen er dyrematen, der kan vi stå og se på kattene i minst 10 minutter:

20140205-221704.jpg

Hun liker seg også godt i barnematavdelingen, der hun godsnakker med babyene på bleiepakkene. Selv om jeg forsøker å avlede henne, oppdager hun bestandig når vi er ved bladene, og om de selger Dvd-er i tillegg, må jeg legge til 5 minutter til på totaltiden. Ser jeg vekk fra henne i to sekunder, har hun revet ned en hylle med posesupper, eller klatret opp i hermetikkhyllen. I tillegg har jeg alltid med en halvspist banan, et halvspist rundstykke og en tom fruktpose når jeg kommer til kassen. Før hatet jeg å handle dagligvarer, men nå er det ganske underholdende, og når jeg er trygt hjemme igjen kjenner jeg at jeg lever.

Hun elsker også når vi går i klesbutikker, og ofte blir det dårlig stemning når jeg gir beskjed om at det er på tide å gå videre. Særlig i barneavdelingen.

20140205-225159.jpg

Jeg ville aldri hatt det annerledes, men noen ganger tar jeg meg selv i å savne spontaniteten fra livet før jeg fikk barn. Jeg kan jo gjerne være spontan med henne, men det blir ikke helt på samme måten. Som regel er det de best planlagte utfluktene (enten det er en flytur eller en tur på butikken) som blir de mest vellykkede. Noen ganger går det ikke an å planlegge heller. Som i helgen, da Kyrre og jeg skulle ha en helaften på byen med kino og middag og vin, men i stedet ble vi hjemme med Emina som var full i feber, og så på Vennebyen halve kvelden. (Samme episode seks ganger på rad, for å være helt nøyaktig.)

I går var hun omsider bra nok til at det føltes greit å ha barnevakt noen timer, så vi dro på kino ( Vi så Søvngjengeren, bra film. Den må du se). Vi var tidlig ute, så vi bare gikk litt rundt i byen før filmen. Jeg hadde helt glemt hvor mye folk som er ute på en vanlig onsdag. Folk som spiser middag, drikker vin, drikker kaffe, går på kino, og jeg tok meg selv i å tenke Men sluttet ikke dere med dette da jeg gjorde det? Også tar jeg meg selv i å tenke at jeg skulle ønske jeg hadde begge deler. Både Emina og spontaniteten.

20140206-125605.jpg

Men så kommer vi hjem, og Emina våkner og gråter på soverommet, og når jeg går inn så klemmer hun meg hardt og gir meg et vått kyss på kinnet. Jeg fikk aldri sånne klemmer før jeg fikk henne. Også tenker jeg på alt det morsomme, rare hun gjør i løpet av en dag. Hun er jo spontaniteten selv, på sin egen måte. Ingen andre har vel større personlig frihet enn en ettåring. Også tenker jeg at mange av de begrensingene jeg møter på en dag er det jeg selv som legger. Ikke hun.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s