5 grunner til å bli 1 år igjen

George Bernard Shaw sa engang «Ungdommen er en fantastisk gave, bare synd den sløses bort på folk som ikke er voksne». Jeg er helt enig, men om jeg skulle gå tilbake i tid, tror jeg at jeg ville valgt å være 1 år igjen. Jeg tilbringer jo dagene mine med en på 17 måneder, og jeg ser på henne med en slags blanding av beundring, vantro og misunnelse (og bunnløs kjærlighet da, så klart) når jeg observerer hennes relasjoner med resten av verden. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at jeg kunne ha gitt dere minst 50 gode grunner til å være ett år igjen, men det har jeg dessverre ikke tid til. Her er fem gode grunner i stedet:

1) Tenk å gli rundt i verden, og være helt overbevist om at du er midtpunktet i universet. Alle menneskene du ser rundt deg, er plassert der for å gjøre din tilværelse best mulig. De som passerer deg på gaten, de bak deg i køen på dagligvarebutikken, postmannen, alle er de bare statister. Du er hovedrollen, alltid. Dette byr aldri på problemer hjemme, for hun har jo tross alt hovedrollen i familien for tiden, men når vi er i åpen barnehage hender det at hun møter enkelte utfordringer. Som forleden dag, da hun og en jevnaldrende dro i en bok mellom seg, og kommuniserte på et språk vi andre ikke forstod. Jeg ser for meg at samtalen gikk noenlunde slik:

Emina: Gi meg den boken med en eneste gang!

Jenten: Gi meg den boken med en eneste gang!

Emina: Vet du egentlig hvem jeg er?! Det er jeg som er verdenspresidenten! Gi meg boken, eller smak min vrede!

Jenten: Vet du egentlig hvem jeg er?! Det er jeg som er verdenspresidenten! Gi meg boken, eller smak min vrede!

Emina: Ok, jeg advarte deg, nå smeller det! Aktiver atomkrig nå!

Jenten: Ok, jeg advarte deg, nå smeller det! Aktiver atomkrig nå!

Tilslutt brøt jeg inn, og forsøkte å mekle: «Dere kan jo se i boken sammen? Jeg tok boken og satte meg ned med de. «Kom så skal vi lese.» Begge to bare så dumt på meg før de bare «Den boken der? Den var jeg ferdig med for minst to minutter siden!» før de løp hver sin vei og lot meg sitte igjen med «Pekeboka mi» på fanget.

2) Når du er ett år, finner du sitteplasser overalt:

20140225-192830.jpg

3) Og du kan kommunisere med det aller meste, så lenge det har øyne

20140225-192936.jpg

Tro meg når jeg sier at vi stod sånn i fem minutter, minst.

4) Når du er ett år kan du ta på deg hva som helt, og likevel være det søteste som finnes:

20140225-204025.jpg

Processed with VSCOcam with f2 preset

På de dagene der det er litt for lenge siden forrige gang vaskemaskinen var i bruk/eller om pappaen stod for bekledningen på morgenen, kan hun ha på seg de rareste kombinasjoner av ruter og prikker, og rosa og oransje og litt for stor og litt for kort, og likevel bare Neeeei, se på henne! Så søt!

5) Når du er ett år er det (forhåpentligvis) lett å tilkalle oppmerksomhet, selv om slett ikke har bruk for/ en mening med det. Du kan smile, om det ikke går, så le. Funker ikke det, så skrik, og om det ikke går, så gråt. Om du enda ikke har fått den responsen du ønsker, kan du forsøke det nyeste trikset her i huset, bit deg selv i fingeren og si AU!

Og nå har jeg ikke engang kommet inn på at du slipper å forholde deg til voksenting som regninger og masteroppgaver, eller at siden du enda ikke kan lese slipper du å forville deg inn på kommentarfeltene på dagbladet.no eller enda verre, kommentarfeltet på bloggen til fotballfrue. Du vet enda ikke at duene har lus, eller at de kan bæsje deg i hodet om de flyr over deg, du trenger ikke bekymre deg for om du har for mye eller for lite klær, du teller aldri timene til du må stå opp igjen når du legger deg på kvelden, om maten smaker dårlig kan du kaste den på gulvet (gjerne mens du sier neineinei) og om du bestemmer deg for å bidra med å rydde to av de hundre lekene du har slengt ut over gulvet, kan du sole deg i applausen du mottar etterpå.

Verdenspresidenten akter å beholde begge ballene selv

Verdenspresidenten akter å beholde begge ballene selv

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s