I helvete er alle Toppkommentatorer

Jeg har selverklært Facebook-pause i en måned. Det var egentlig ikke en planlagt greie, det bare ble sånn. Jeg har vært på Facebook mer eller mindre daglig siden 2007, og det som opprinnelig var en «Åååå, så gøy å treffe igjen gamle klassevenner og se hva de driver med i dag» har det nå blitt en side som jeg er inne og sjekker flere ganger daglig, men uten helt å vite hvorfor. Jeg trykker litt på telefonen, og vips, der var 15 minutter 30 minutter brukt på ingenting. Så for å bryte ut av denne bevisstløse vanen, ga jeg meg selv en måneds rehabilitering.

Isolert fra all reklamen og alle de andre distraksjonene, så synes jeg at Facebook kan være en bra ting, altså. Det er hyggelig å få mange gratulasjoner på bursdagen, det er en enkel måte holde kontakt med venner som man ikke treffer så ofte, det er lett å arrangere ting (som for eksempel fester eller middager) sammen med mennesker som man ikke har anledning til å treffe fysisk for å planlegge noe sammen med, og i går, etter en lang gåtur i regnet, oppdaget jeg på den harde måten at den åpne barnehagen som vi går i var stengt pga sykdom, istedet for å se det over morgenkaffen i min egen stue.

Så hva er egentlig problemet? To ting, som begge bunner ut i samme forbannelse:

Kommentarfelt. Jeg-klarer-ikke-la-være-å-lese-kommentarfelt-enda-jeg-blir-deprimert-av-det.
Via Facebook forviller jeg meg inn på kommentarfelt via to ting:
1)Reklamen
2)Linker til nettartikler

Reklamen, (eller sponsede lenker, som de så fint kaller det) som angivelig skal være tilpasset meg, er for det første så langt unna meg som man kan komme. Jeg vet ikke engang hvordan jeg kan forklare med ord hvor feil den er, men la oss si det sånn; Hadde jeg vært Las Vegas, ville reklamen vært Nord-Korea. Forstår dere? Jeg får bare reklame for slankeoperasjoner (Har du BMI på over 35 og prøvd alt? svar: Nei og Nei) kosttilskudd (Helt utrolig! Drike denne alge, og miste 7 års aldring og 30 pounds på en døgn) og klesbutikker som selger klær som jeg aldri, under noen omstendigheter, ville blitt sett levende (eller død) med et eneste plagg fra (Døgntilbud: kjøp denne sexy tunikaen, onesize, flere farger, halvpris KUN i dag!). Også ser jeg disse reklamene og tenker «djeeses, hvem går inn på disse sidene, oi, 65 kommentarer?», og vips, så sitter jeg og leser hver eneste en.

På slankeoperasjonreklamene er det kommentarer som «Tull, sunt kosthold og gå tur hver dag er mer enn nok for å gå ned i vekt», før noen svarer «Lett for deg å si, jeg har veid over 150 kg helt siden jeg var 13 år, og går ikke ned samme hva jeg gjør, slutt å døm» også er krangelen i gang.
På tvilsomme kosttilskudd er det kommentarer som «Dette er HUMBUG!» og «Håper ingen er så dum at de tror på dette, løgn, løgn, løgn»
På onesize-netthandlene er det kommentarer som «Hvorfor har dere ikke klær i størrelse 48? DISKRIMINERING!» eller «Åååå, så nydelige topper, jeg klarer bare ikke bestemme meg for hvordan farge jeg skal ha» (Jeg mener for øvrig at de som bruker spørreord feil og ikke fikser på det, er dårlige skjødesløse mennesker)

På nettaviser er det ofte enda verre. Folk bruker for eksempel de rareste artikler til å spre sinnsyke konspirasjonsteorier. Jeg leste for eksempel en kommentar fra en kvinne i Drammen som mente den norske regjeringen ikke hadde gjort nok i jakten på det forsvunne Malaysia-flyet, og at hun krevde et svar på hva som egentlig hadde skjedd. Også har du rasistene som kommenterer hatefullt på alle artikler. Disse er verst på Dagbladet:
Artikkel «Kattungen Pus gikk seg vill i skogen, endelig hjemme» også kommer kommentarer som «På tide at alle snylterne finner veien ut av Norge» eller bare «Send svinene ut!». Også har du de som bare kritiserer innhold. Min favoritt er de på VGs Minmote:
Artikkel «Slik styler du vårens heteste jakke» også kommer Toppkommentatorene og bare «Hvorfor skriver dere om dette? Hvem gidder å lese det» (Du, din idiot, du leste det nettopp). Eller «Jeg bor i NORD-NORGE, og her er det KALDT! Hva skal vi GÅ med?!?!?!?»

For meg er kommentarfelt på nettaviser destruktivt, mørkt og selvskadene. Jeg er nesten ferdig utdannet medieviter, og kunne nå drøftet frem og tilbake om hvorvidt kommentarfelt er bra for demokratiet, om vi trenger kommentarfelt, om alle stemmer skal bli hørt i offentligheten. Jeg kutter det heller ned til dette: Ikke alle stemmer fortjener å bli hørt, hvert fall ikke de anonyme som ikke bidrar med noe konstruktivt, bare sprer hat. Enkelte aviser burde hatt strengere kontroll for sensur, i det minste. Eller så kan vi jo gjøre det enda enklere: Alle kan få lov til å kommentere, men ingen får lov til å lese det.

Uansett, nå er jeg på dag 9 uten Facebook og uten å lese kommentarer på nettavisene. Jeg føler meg bedre enn på lenge. Dessuten har jeg fullt fokus på det som jeg alltid burde ha fullt fokus på, to øyne istedet for et halvt:
20140409-203004.jpg
Og selv om Facebook nå daglig sender meg mail og forteller meg at jeg har 25 varsler og flere meldinger og blablabla, så er det overraskende enkelt! Kanskje jeg bryter for godt.
Det eneste negative er jo at jeg ikke kan dele bloggen min videre, men den jobben tar gjerne du deg av, om du mener det er nødvendig. Hvilket det sikkert ikke er.

Reklamer

En kommentar om “I helvete er alle Toppkommentatorer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s