New York med «baby»

I juni var vi i New York med Emina på 21 måneder. Vi har pleid å dra en gang eller to i året tidligere (vi er så heldige at vi har familie der), noen ganger med Sander (nå 13 år) også, men dette var første gang med småbarn. Lange reiser med småbarn gir jo endel ekstra ting å ta hensyn til, så på forhånd hadde jeg forsøkt å google meg frem til svarene på noen praktiske spørsmål, uten hell. Derfor tenkte jeg å lage min egen liste over ting vi fant ut underveis.

1) Flytur. Det er ikke til å stikke under en stol at lengre flyreiser med barn er noe mer stressende enn lengre flyreiser uten barn. Vi fløy imidlertid med Norwegians nye direkterute fra Flesland – JFK, og tidmessig var det ikke verre enn en chartertur til Gran Canaria. (Det var forøvrig en fantastisk følelse å gå på flyet i Bergen og gå av det igjen i New York. Håper alle drar til New York fra Bergen minst en gang i året, så ikke ruten blir lagt ned.) Jeg hadde forberedt meg godt, og pakket inn 16 små gaver som E skulle få på flyet. Hun sovnet utrolig nok etter andre gaven, og våknet ikke igjen før hjulene traff asfalten på JFK. Jeg kunne ikke fatte hva det var jeg hadde gruet meg sånn for ukesvis i forveien.
20140709-232823-84503794.jpg

2) Taxi. Vi landet i 21- tiden lokal tid, og ville ta taxi fra flyplassen til Williamsburg, hvor vi skulle bo. «We need a babyseat» sa Kyrre til taxikø-organisatøren. «Did you bring one?» spurte han. I New York regnes nemlig babyseter som en personlig eiendel og dermed «extra service», noe de gule drosjene selvfølgelig ikke har. Vi måtte derfor bare feste henne i bæreselen, og satt med hjertet i halsen hele turen. Den dagen vi skulle hjem møtte vi tilfeldigvis en hyggelig småbarnsmor som tipset oss om Eastern Car Service, som tilbyr bilstol for 5 dollar ekstra. (Her er store prisforskjeller, et annet selskap vi tok 145 dollar for samme turen som vi betalte 40 dollar for)

3) Bo. Vi bodde som sagt i Williamsburg, som er helt perfekt med småbarn. Lite trafikk og stress sammenliknet med Manhattan, og brede gode fortau som gjør at man trygt kan slippe taket i de små hendene innimellom.
20140706-235223-85943334.jpg
20140706-235224-85944575.jpg

3) Jetlag. Det som ble den aller største utfordringen for vår del var definitivt tidsforskjellen. På forhånd trodde vi ikke at det ville bli et problem. «New York er byen som aldri sover, og Emina er babyen som (nesten) aldri sover, det kan umulig være et problem å snu sovetiden hennes» tenkte vi. Vi hadde bare glemt å ta høyde for vårt eget søvnbehov. Første natten vekket nemlig Emina oss klokken 0230, lys våken -vi derimot, var ikke fullt så opplagt. For hver natt gikk det litt og litt bedre, men ettersom vi bare hadde 6 netter, ble det aldri senere morgen enn 0430 for oss. (På returen var det imidlertid fantastisk, de første dagene vekket jeg henne kl 11.) Kveldene var ganske tøff også, etter klokken 16 handlet det mest om å forsøke å holde henne våken (og harmonisk) lengst mulig, for å unngå nattevåk. Jeg så ingen grunn til at hele reisefølget skulle ta kvelden kl 19, istedet benyttet jeg anledningen til å lese to bøker de kveldene vi var der.

4) Mat. Emina har kraftig allergi for egg og fjærkre, hvilket alltid gjør meg nervøs når vi skal spise ute med henne hjemme i Norge. I USA er de (som kjent) livredd for å bli saksøkt, så dette var aldri noe problem. Sa de at noe var trygt for henne å spise, så var det det. I tillegg hadde jeg med favorittkjeksene og fruktposene hennes, som jeg alltid hadde i vesken i tilfelle vi ikke fikk tak i mat hun likte/kunne spise akkurat da blodsukkeret og humøret senket seg.

5) Shopping. Normalt sett pleier vi å bruke minst to hele dager på Manhattan, med Prosecco-pauser og god tid. Det hadde vi selvfølgelig ikke regnet med denne gangen, men det ble et par turer inn til Manhattan (med Emina i bæresele på ryggen). På disse turene rakk jeg innom et par av favorittbutikkene, hvor jeg fikk kjøpt meg et par nye kjoler. Noen butikker (som feks Uniqlo) selger dame, herre og barneklær- veldig tidssparende, spesielt når man har en liten en som også liker kjoler. Ellers er det alltid spennende å komme hjem med poser som man ikke riktig husker hva inneholder fordi man var så stresset når man shoppet. Jeg kom for eksempel hjem med to like BH-er, i forskjellige størrelser, ingen av de var min.
Det beste kjøpet var en splitter ny Stokke Scoot vogn, (som har veiledende pris 4700 her hjemme) som vi kjøpte for 500 dollar. 1700 kroner spart, også slapp vi drasse vogn med begge veier.

Når Emina engasjerer seg i shoppingen er det slike ting jeg kommer hjem med

Når Emina engasjerer seg i shoppingen er det slike ting jeg kommer hjem med

6) Aktiviteter. Dette var det minste problemet på hele turen. Emina har en favorittaktivitet i hele verden – å gå. Vi gikk og gikk og gikk, og innimellom var vi på gigantiske lekeplasser, med apparater for alle aldersgrupper, i store parker, kikket på gatemusikanter, ekorn, og ellers alt som er spennende for en liten jente. Jeg tror både hun ( og meg) kunne gått rundt i den byen i månedsvis, uten å bli lei. Vi hadde egentlig planer om å dra til Montauk og tivoli på Coney Island, men vi hadde dessverre ikke været på vår side. Det virket uansett som den minste synes det var akkurat passe mye action og inntrykk når vi bare hang ut, uten de store utfluktene.

20140706-235222-85942498.jpg
20140706-235225-85945290.jpg

7) Leiebil. Bilstol-problematikken gjorde seg også til kjenne da vi skulle leie bil for å kjøre til Woodbury (gigantisk outlet med gode priser). Vi lærte på den harde måten (2 * 45 minutters gange i striregn) at ikke alle leiebilselskaper tilbyr bilstoler, selv om de sier at de gjør det på nettsidene deres).

God stemning, klokken 09 om morgenen

God stemning, klokken 09 om morgenen


Vi fant tilslutt noen som faktisk hadde det, men de kunne ikke særlig om montering. Det er det altså en fordel å kunne selv. T-banen er forøvrig den enkleste måten å ta seg rundt i byen på, da slipper man å tenke på bilstoler og rush- hour. Bare husk antibac, hvertfall om du er like hysterisk som meg.

Gleder oss allerede til neste tur!

Gleder oss allerede til neste tur!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s